Acum pot afirma linistita ca Australia e o destinatie in care merita sa faci efortul sa mergi, in ciuda drumului lung. Pe mine, acum nu ma mai sperie gandul multelor ore de zbor cand ma gandesc sa ma intorc.
In toamna nordica sau primavara sudica a anului 2015, am pornit insotita de un minunat grup de turisti spre o destinatie la care multi faceau ochii mari cand le-o dezvaluiam: Australia.
Inainte sa iti povestesc despre ce am facut acolo, voi dezvolta putin subiectul vizei. Durata obtinerii vizei turistice pentru Australia difera in functie de profilul fiecarui turist. Nu as putea sa zic ca exista vreo regula clara (poate au una, dar sigur nu iti vei da seama care este). Se aplica online, toata operatiunea dureaza maximum jumatate de ora daca ai toate informatiile de la agentia de turism, apoi astepti raspunsul. Fie primesti viza sau refuzul in maximum 48h, fie ti se solicita mai multe informatii (extrase de cont/adeverinta de la locul de munca/declaratii etc). In cazul acesta, raspunsul poate dura si 15 zile. Daca mai e nevoie de alte informatii/verificari, ti se vor solicita prin e-mail sau telefonic. Asadar, am avut cazuri in care s-a dat viza in 24h si cazuri in care s-a dat viza in doua luni. De asemenea, s-a intamplat ca unii membri ai aceleiasi familii sa obtina viza mai repede decat ceilalti. Toate persoanele din grupul cu care am calatorit au obtinut viza. Deci e bine sa aplici pentru viza chiar in momentul in care iei decizia de a calatori.
Pana in Melbourne, noi am zburat cu Qatar Airways si din Doha am facut 13 ore la dus si 14 la intoarcere, asadar numarul de ore nu este cu mult mai mare decat cel al unui zbor spre Japonia sau spre America de Sud.
Am aterizat in Melbourne, capitala statului Victoria, intr-o calduroasa seara de primavara. Melbourne este al doilea oras ca numar de locuitori, dupa Sydney. Este modern, cu multe cladiri de birouri, restaurante, baruri si malluri. Atractiile turistice nu sunt multe, insa este foarte placut sa te plimbi pe stradute si sa te relaxezi seara la o terasa. A doua zi de dimineata, am facut un tur de oras. Am vizitat Victoria Market, Royal Exhibition Building (monument UNESCO), St. Patrik Cathedral, Shrine on Remembrance, am facut o tura pe circuitul de Formula 1 din Parcul Albert, am trecut pe langa terenurile de tenis unde are loc Australian Open si ne-am oprit la Eureka Tower – cel mai inalt turn din emisfera sudica. La Eureka, am urcat la etajul 88, de unde am admirat orasul. Cei mai curajosi pot incerca experienta de a sta intr-un cub de sticla ce iese in afara cladirii.
Dupa-amiaza, am mers spre Philip Island, aflata la doua ore de mers cu masina de Melbourne pentru a vedea parada pinguinilor pitici (20 de centimetri inaltime). Pinguinii se intorc la casele lor in fiecare seara, la apus, si abia ii zaresti cand ies din valurile inspumate ale oceanului. Nu ai voie sa le faci poze pentru a nu le cauza probleme din cauza blitului. Iti recomand sa te imbraci bine daca ajungi pe Philip Island la apus. Chiar daca pe timpul zilei am avut parte si de 30 grade Celsius, temperatura a scazut sub 15 grade seara.
Urmatoarea zi, a fost dedicata lui Great Ocean Road, un must see al Australiei. Drumul e lung, petreci multe ore in autocar, insa peisajele sunt printre cele mai frumoase de pe Planeta. In drumul tau spre cei 12 Apostoli, vei face multe opriri cu zeci de fotografii. Daca ai putin noroc, asa cum am avut noi, vei vedea ursuletii Koala in mediul natural, cocotati in eucalipt. Dupa aproximativ cinci ore, ajungi si la marea atractie: cei 12 Apostoli. Stanci impunatoare desprinse de tarm, scaldate de valurile oceanului, te asteapta acolo sa le admiri. Daca optezi pentru o excursie de grup, timpul la fata locului va fi limitat la o ora, insa daca nu ai o problema de a conduce pe partea stanga, vei avea timp sa faci drumetii sau poti admira tarmul dintr-un elicopter. Drumul spre Melbourne nu va mai fi pe tarm, deci profita de drumul la dus si fa cat mai multe fotografii.
A treia zi, am plecat spre Noua Zeelanda si, dupa ce am vizitat aceasta splendida tara, am revenit in Australia, la Sydney.
Desi se inopta cand am ajuns, am plecat nerabdatori spre port pentru a vedea opera din Sydney. Pe drum, ne-au atras agitatia si aromele dintr-un parc in care se desfasura Festivalul Noodles-ilor. Dupa un popas de jumatate de ora, ne-am aflat in fata maretiei Operei. A doua zi, am facut un tur de oras. Am inceput cu vizitarea interiorului Operei si am aflat istoria construirii sale, care a durat 17 ani si s-au cheltuit cu 90 de milioane de dolari mai mult decat era prevazut initial.
Am continuat cu Royal Gardens, de unde am avut parte de cea mai frumoasa panorama asupra Operei si a Harbour Bridge, dar si asupra orasului. La sapte kilometri de oras se afla faimoasa Bondi Beach, paradisul surfer-ilor. Dupa-amiaza am avut-o libera si am ales sa mergem la Manly cu feribortul. Plaja de acolo este superba si sunt foarte multe magazine cu branduri locale.
Urmatoarea zi, vremea nu a mai tinut cu noi. Am plecat spre Blue Mountains pe care nu am avut ocazia sa ii vedem din cauza cetii foarte groase. Pe drum, am oprit la Fetherdale Zoo, unde vedeam pentru prima oara animalutele australiene: cangurii prietenosi veneau timizi spre tine pentru a-i hrani, ursi koala, diavolul tasmanian, pinguini, reptile, papagali, caini dingo te asteapta curiosi si cuminti.
Din Sydney, am plecat spre exoticul Cairns. Prima zi am petrecut-o la Marea Bariera de Corali. Am plecat cu un catamaran din port si, dupa o ora de mers cu rau de mare, am ajuns la o platforma. Aici, am avut la dispozitie o gramada de activitati. Incluse in pret sunt plimbarea cu barca ce are fund de sticla, submersibilul si snorkeling. Poti face diving, scufundari cu casca, snorkeling cu un biolog marin contra cost. Pranzul este inclus in pret si este de tip bufet. Petreci acolo cinci ore. Alternativa la platforma este sa mergi pe o insula si sa faci de acolo aceste activitati, insa nu vei fi in mijlocul barierei de corali. As dori sa atentionez in mod special persoanele care sufera de rau de mare: desi nu sunt valuri puternice, raul de mare a aparut la 80% dintre persoanele de pe catamaran si din cauza ca si platforma era plutitoare, si-au revenit cu greu.
Am dedicat o alta zi pentru Kuranda. E o excursie care merita facuta daca ajungi in Cairns. Are multe activitati si te vei simti din nou copil pentru o zi. Am luat trenul Kuranda Railway ce ne-a purtat pe coasta muntelui si am admirat padurea tropicala si cascadele. Ne-am oprit la Gradina Zoologica unde am facut poze cu ursuletul Koala in brate, ne-am plimbat prin jungla cu un army truck, am luat pranzul si am mancat carne de cangur, am participat la un spectacol aborigen, am aruncat cu bumerangul si ne-am intors acasa cu telecabina pe deasupra padurii tropicale.
A treia zi in Cairns, am mers la plaja la Palm Cove, unde am ajuns cu autobuzul. Este o plaja superba cu nisip fin si palmieri. Poti face baie in mare aici pana in luna decembrie, cand apar meduzele si nu mai poti intra in apa. A fost o zi relaxanta si binevenita.
Australia merge de minune imbinata cu Noua Zeelanda. Destinatiile se completeaza. Daca totusi te hotarasti sa mergi doar in Australia, iti recomand sa adaugi in circuit si Uluru. Cel mai usor este sa calatoresti in grup ca sa beneficiezi de tarife mai bune pentru ca este o destinatie mai scumpa, insa, daca iti place sa explorezi si sa petreci cat timp vrei tu in fiecare loc, iti recomand sa inchiriezi o masina si sa-ti faci programul asa cum iti place.
Oricum ar fi, Australia este o destinatie ce merita vizitata.